skip to Main Content

“Een stad kan met nieuwe recepten en oplossingen wonen betaalbaar maken.”

In Leuven is wonen haast onbetaalbaar. De gemiddelde verkoopprijs van een woning bedroeg in 2016 €326.382 euro. Een bezoekje aan immosite is de proef op de som. Wanneer ik het zelf nog eens waag om door te klikken op de foto van een gezellig huisje in de rij, zie ik een prijs van pakweg €345.000. Zo’n prijs is van de pot gerukt, ver van de realiteit voor wie maandelijks een gewoon loon op zijn rekening ziet staan.

Sommigen noemen Leuven het ‘slachtoffer van zijn eigen succes’. Ik zie vele slachtoffers, maar weinig succes. Dat kan anders. Ook een stad kan met nieuwe recepten en oplossingen wonen betaalbaar maken.

Zo willen we een actieve rol voor de stad, met een Community Land Trust. Dat is een fonds dat gronden beheert en woningen verkoopt zonder grond. Dat scheelt meteen 50 tot 100.000 euro op de aankoopsom van de woning. Diverse samenwoonvormen voor huurders en eigenaars moeten mogelijk zijn: twee gezinnen die samen een villa kopen, een bejaard koppel dat de leegstaande verdiepingen van hun herenhuis verhuurt, jonge singles die samen een huis huren. Met projectontwikkelaars maken we striktere afspraken over het aantal echt betaalbare woningen in hun projecten. Discriminatie op de huurmarkt pakken we aan met praktijktesten.

Ik kies voluit voor een menselijke stad en leg me niet neer bij de hoge woningprijzen alsof dat een natuurwet is. We hebben in Leuven de ruimte, de kennis, de middelen om onze stad anders te gaan inrichten en het voortouw te nemen in nieuwe recepten voor betaalbaar wonen.

Back To Top